Blogger
Image default
Eten en drinken

Roodbruine en zoete aardappel Tian met bruine boter en salie

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 3 – 4 pond roodbruine aardappelen, bij voorkeur lang en slank (de benodigde hoeveelheid aardappelen hangt af van de grootte van je pan)
  • 3 – 4 pond zoete aardappelen (5-6 medium), bij voorkeur lang, slank en vergelijkbaar in vorm en grootte met de roodbruine aardappelen.
  • 4 eetlepels zoete boter (½ stokje)
  • ½ kopje balsamico azijn
  • 1 kop plus 2 eetlepels appelcidersiroop (of vervang granaatappelmelasse)
  • 20 verse salieblaadjes, 5 fijngesneden, 15 heel
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie, verdeeld
  • 4 theelepels koosjer zout plus meer, naar smaak
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper

Routebeschrijving:

  • Verwarm de oven voor op 375ºF. Zet het ovenrek in het midden van de oven.
  • Vet de bodem en zijkanten van een grote (4 liter of groter), bij voorkeur ronde ovenschaal, in met boter of olie. Strooi 1 theelepel zout gelijkmatig over de bodem van de braadpan.
  • Maak bruine boter: verwarm de boter in een middelgrote pan (bij voorkeur lichtgekleurd zodat je kunt zien wanneer hij bruin wordt) op middelhoog vuur. Als het begint te schuimen, let dan goed op en zwaai af en toe. Het begint langzaam donker te worden. Als het van goudbruin naar donkerbruin verandert en een nootachtig aroma heeft, haal het dan van het vuur.
  • Klop in een middelgrote kom de cidersiroop, balsamicoazijn, 2 eetlepels olie, gehakte salie, 2 theelepels zout en ½ theelepel peper. Giet het mengsel in de pan met de bruine boter en zet opzij.
  • Schil en snijd de roodbruine aardappelen en zoete aardappelen, kruiselings, in zeer dunne rondjes, ongeveer 1/8 inch. Ik raad aan om een mandoline of je keukenmachine te gebruiken met het snijblad eraan bevestigd. Breng aardappelschijfjes over naar de kom met water en azijn, terwijl je ze snijdt, om verkleuring te voorkomen.
  • Leg een theedoek op je werkblad. Trek een handvol roodbruine schijfjes en een handvol zoete aardappelschijfjes uit het water en leg ze op de handdoek. Dep ze droog met een tweede handdoek. Schik een stapel afwisselend zoete en witte aardappelen in je hand. Zet de stapel op zijn kant in je braadpan als een lange rups. Leun een kopje of kom tegen de aardappelschijfjes om ze verticaal te houden, terwijl u werkt. Herhaal met de resterende aardappelschijfjes en wikkel de rups rond de omtrek van de braadpan. Ga verder door een binnenste cirkel te maken en dan een nog kleinere, als er ruimte is, totdat je ofwel je hele braadpan hebt gevuld of geen aardappelschijfjes meer hebt. Pas de rijen aardappelen aan, afhankelijk van hoe groot je braadpan is. Als het erg strak is, zullen de plakjes recht op en neer gaan. Voor een hele grote braadpan kun je de plakken kantelen en meer uitspreiden. (Opmerking: je hebt waarschijnlijk extra aardappelschijfjes die ongebruikt blijven)
  • Verwarm het cider-botermengsel tot het begint te sudderen. Geef het een garde en giet het gelijkmatig over de aardappelen.
  • Wrijf de salieblaadjes in met een beetje olijfolie om ze te bevochtigen en schik ze dan decoratief op de tian, druk ze tegen de aardappelen, zodat ze plakken en minder snel omkrullen.
  • Strooi 1 theelepel zout en wat peper over de tian. Dek de braadpan goed af met folie en bak 30 minuten in de oven.
  • Verwijder de folie. Kook de tian, onbedekt, 40-60 minuten langer, tot de aardappelen gaar zijn en aan de randen bruin beginnen te worden. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van je braadpan en hoe strak de aardappelen zijn verpakt.

Opmerkingen:

Tijdbesparende tip: om de aardappelen snel te snijden, raad ik aan om een keukenmachine te gebruiken met het snijmes eraan.