Blogger
Image default
Dienstverlening

Wat je moet weten over een broodjesvloer

Dit artikel gaat over de broodjesvloer. Wat is dat voor een vloer? Hoe en waar wordt die van gemaakt? Wat zijn voordelen van een dergelijke vloer? We geven hier antwoorden op die vragen.

Wat is een broodjesvloer?

Een andere naam voor een broodjesvloer is combinatievloer. Het is een dragende vloer, wat ook wel met systeemvloer wordt aangeduid. Dat betekent dat die vloer een bijdrage levert aan de stevigheid van een gebouw. Als bekisting voor een broodjesvloer worden elementen van isolatiemateriaal, zoals polystyreen (EPS), of gebakken klei of lichtbeton gebruikt. Die elementen worden broodjes genoemd en zijn handzaam, licht van gewicht, eenvoudig en goedkoop. Boven kruipruimtes zijn de broodjes van EPS een goede keuze, vanwege de isolerende werking. In het geval van een kelder of een verdieping worden doorgaans broodjes van gebakken klei of lichtbeton gebruikt. Een vloer met broodjes met gebakken klei kunnen eenvoudig worden gepleisterd.

Hoe wordt een broodjesvloer gemaakt?

Om een broodjesvloer te maken, worden eerst op vaste afstanden prefab liggers met een omgekeerde T-vorm geplaatst, die zijn gemaakt van gewapend beton. Op die liggers worden dragend de broodjes geplaatst, die we al in de voorgaande paragraaf besproken hebben. Daarop wordt bewapening gelegd en vervolgens beton gestort. Dat beton vult de ruimtes tussen de liggers en de broodjes. Zo wordt een grotere balk verkregen, waar de prefab ligger in zit. De diverse delen vormen zo een geheel en krijgt dat stevigheid. De liggers hebben vaak een voorspanbewapening of anders een standaard bewapening. Omdat de liggers niet zo ver van elkaar liggen, hoeft de betonlaag op de broodjes maar een dikte hebben van tussen de 4 en 7 centimeter. Omdat de broodjes als opvulling dienen, hoeven ze niet echt sterk te zijn.

Voordelen van broodjesvloeren

Men kan eenvoudig en snel een broodjesvloer aanbrengen. Ze kunnen zonder problemen van diverse afmetingen worden gemaakt. Ook op plaatsen die minder goed bereikbaar zijn en voor kleine oppervlaktes is een broodjesvloer prima geschikt. Dat komt doordat de benodigde elementen relatief klein zijn. Een broodjesvloer is ongevoelig voor ongedierte en schimmels, en is zeer duurzaam. Zoals eerder is opgemerkt, isoleren de broodjes die zijn gemaakt van EPS zeer goed. Op een vloer met dat type broodjes krijg je dus niet zo snel koude voeten. Dat is wel zo prettig als erop een linoleum vloer voor afwerking komt liggen, die niet zo goed isoleert.